De Natuurlijke Eet Leefwijzer
Wel eens van DPPIV Enzym tekort gehoord? Wat doet een tekort aan DPP-IV enzym in bijv je dunne darm? Van mijn Nederland Slank begeleidster vernam ik voor het eerst over het DPP IV Enzym. Een te kort is niet zo leuk o.a. voor onze (dunne) darmen etc. Exorfinen (wat is exorfine?) worden in het lichaam afgebroken door het DPPIV enzym. Dit enzym is actief is in de dunne darm, de bloedbaan en de hersenen, hierdoor kan een eetverslaving ontstaan. 

 

Bij mensen met DPP-IV deficiëntie een tekort, worden de exorfinen onvoldoende afgebroken. Vervolgens worden ze opgenomen in de bloedbaan en verstoren ze de werking van endorfine en andere signaalstoffen. Het DPP-IV enzym heeft meer dan 70 functies, waaronder bescherming tegen het HIV-1 virus (aids), het remmen van kankergroei.

 

Ik ben een persoon, die niet alles zomaar klakkeloos aanneemt, dus dook erin. Aangezien ik toch ook last hebt van een prikkelbare darm. Mijn persoonlijke begeleidster van Nederland slank adviseerde mij het supplement van DPP-IV Optimum® Gold – 60 caps van Expendo aan.

 

Ook hiermee ging ik niet over 1 nacht ijs. De meningen van deskundigen zijn nogal verdeeld zoals altijd, bij IOCOB, staat het stoplicht op rood om een supplement in te nemen, zij zeggen dat is water naar de zee dragen . Anderen verwijzen naar de betrouwbaarheid en keuring van TNO, een TNO certificering.

 

Ik las ook reviews van mensen die het gebruikten (weliswaar van een ander merk) en met resultaat. Er zijn dus verschillende merken, maar het ene merk is de ander niet, daarom lees wat IOCOB schrijft en het TNO verhaal.

 

Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor het merk Expendo, mede ook omdat je deze maar 1 keer daags hoeft in te nemen in verhouding dus ook goedkoper en het wordt als goed aanbevolen. Ben wel voorzichtig begonnen, met de basic ipv basic gold die krachtiger is. Ik bemerk toch een minder prikkelbare darm, heb licht last van de bijwerkingen gehad.

 

Waar een goed, veilig en werkzaam supplement aan moet voldoen, waar moet je op letten?

  • Zorg dat een enzympreparaat gemaakt wordt onder certificering en goedkeuring.
  • bevat het enzympreparaat bewezen enzymactiviteit?
  • wordt de hoeveelheid DPP-IV aangegeven op het etiket? HUT eenheden zijn geen garantie.
  • bevat het preparaat meerdere enzymen? Deze zijn nodig voor een goede opname en algehele ondersteuning van de vertering (zie enzymfunctietabel onder het menu ‘enzymen’).
  • bevat het enzympreparaat beta glucaan wat een versterking aan het DPP-IV enzym geeft?
  • bevat het calcium citraat tegen misselijkheid of maagklachten bij inname op nuchtere maag?
  • zijn er darmbacteriën aan toegevoegd om de darmfunctie en opname van DPP-IV te ondersteunen? 

DPP-IV activiteit in supplementen 

Helaas creëren sommige bedrijven verwarring in de hoofden van de consumenten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg door de hoeveelheid DPP-IV  te kwantificeren in hun producten met potentie units die niet gelden voor DPP-IV activiteit. Over DPP-IV activiteit willen wij graag de verwarring opruimen op het gebied van enzymformulering rond de beoordeling van de activiteit van DPP-IV. Momenteel zijn er nog geen wetenschappelijk aanvaarde potentie eenheden die DPP-IV activiteit beschrijven. Er zijn testmethoden ontwikkeld die het type prolyl peptide hydrolyse die door DPP-IV bereikt worden kan meten, maar deze tests zijn nog niet opgenomen in de lijst van elke officiële compendium van enzym analyses zoals de Food Chemicals Codex (FCC).

 

Sommige fabrikanten drukken de DPP-IV activiteit uit in HUT (hemoglobine eenheid op de tyrosine basis). Dit is een verkeerde toepassing van een DPP-IV activiteit. HUT  is namelijk een enzymactiviteit van proteolytische enzymen  dat wordt uitgedrukt in HUT wat betekent: Hemoglobine Unit; enzymatische hyrolyse van gedenatureerd hemoglobine. HUT-eenheden zeggen niets over de specifieke hydrolyse van peptiden of prolyl DPP-IV activiteit.
In feite is het mogelijk om een protease / peptidase product met uitzonderlijk hoge HUT-eenheden op de markt te brengen met geen DPP-IV activiteit dan ook. Uitzonderlijk hoge HUT activiteit alleen zegt dus niets over de DPP-IV activiteit. Meer weten klik hier

 

Echter de klachten van een DPP-IV tekort komen veelal voor bij de lekkende darm, Prima balans daar in tegen, vertelde mij, dat ze niet zomaar een preparaat zou adviseren als je niet zeker weet of het hier om een lekkende darm gaat. Dus zij adviseerde om dat vast te laten stellen bij de darmspecialist.

 

Afijn, ondanks dit advies, ervaarde ik toch resultaat zonder de darmspecialist, maar wil dit zeker op zijn tijd gaan doen, want zodra ik stop, begin het weer te prikkelen. Ze heeft mij ook het een en ander voorgeschreven met name  progesteroncrème (ProgesterAll)  zalf, ik bemerk dat mijn darmen ook verbetering, zonder het preperaat DPP-IV te slikken. Dus Tjaa toch weer hormoon kwestie misschien.

 

We moeten ons ook realiseren dat het herstel van je lichaam tijd nodig heeft, soms willen we te snel. Uitleg op PDF

Maak simpel je website Eigen site maken