De Natuurlijke Eet Leefwijzer
Foto Michiel Mulder.
Richard de Leth ik stop in 2018 met veel activiteiten. Hij licht je graag toe waarom. In het Oosten is er een wijze spreuk: Als je op twee konijnen jaagt, vang je meestal nul.
Zo voelde dit voor hem ook. Hij deed van alles, maar veel zaken zonder focus en strategie. Hij besloot alles op een rijtje te zetten. En alles werd snel duidelijk. 

Hij stop onder andere met: 
- zijn praktijk voor integrale geneeskunde 
- zijn webshop, de OERshop 
- losse wildplukdagen 
- de bushcraft (weekend leven in en met de natuur) 

 

Zijn missie legt hij u uit;

Het is mijn ambitieuze missie dat in 2022 één miljoen mensen leider van hun gezondheid zijn. Dat betekent dat ze een persoonlijk leefstijlplan hebben, en de kracht van leefstijl in hun dagelijks leven integreren. 

Mijn focus ligt op gezondheid in plaats van op ziekte. 
Mijn focus ligt op voorzorg in plaats van nazorg. 
Mijn focus ligt op proactief leven in plaats van reactief leven. 

Dus zelf kiezen wat voor jou belangrijk is in plaats van geleefd worden. En daarmee kom ik weer terug bij mezelf. Want ik geloof in ‘walk your talk’. 

Om mijn missie werkelijkheid te maken moet ik keuzes maken. Of zoals iemand eens tegen me zei: ‘Als je niet kiest, word je ook niet gekozen.’ 

Ik kan niet zeggen dat ik één miljoen mensen leider wil maken, en vervolgens achterover gaan leunen, of al mijn tijd besteden aan activiteiten die niet bijdragen aan deze missie. 

Ik wil al mijn aandacht focussen op dit doel. 
Ik wil nationaal meer zichtbaar worden. 
Ik wil meer mensen bereiken om hun kwaliteit van leven te vergroten. 

 

De pijnlijke constatering

De huidige maatschappij snakt naar een duurzame oplossing. We zijn totaal ontspoord. De laatste twee weken zie ik overal signalen dat het huidige systeem ziek is, en de huidige weg dood loopt. Enkele voorbeelden: 

* In 2018 waren er 9,9 miljoen mensen chronisch ziek. 
De zorgpremie gaat aankomende jaren met 300 euro omhoog.
* Het RIVM geeft recent aan dat in 2040 62 procent (!) van de Nederlanders overgewicht zal hebben (dat zijn ruim  9,1 miljoen mensen!). 
 
 
Kinderen eten (nog steeds) veel te weinig groente, fruit en vis
Bijna driekwart van de Nederlanders kreeg verleden jaar een doktersrecept.

Ik heb niets tegen medicijnen, maar ik ben vooral voorstander van het zoeken naar de oorzaak in plaats van het bestrijden van symptomen (wat de meeste medicijnen doen).

Want wat is de belangrijkste doodsoorzaak in de huidige maatschappij? Het antwoord is een ongezonde leefstijl. 

Ik las  dat Nederlanders gezondheid de belangrijkste voorwaarde vinden voor een goed leven. En toch besteed de gemiddelde Nederlander meer geld aan zijn huis, auto of vakanties. Of hopen of wensen ze dat ze gezond blijven zonder dat ze hier vandaag iets voor willen doen, of nog belangrijker: iets voor willen laten. 

Morgen is altijd veiliger dan vandaag. Totdat je op een dag een deel van je gezondheid bent verloren, en veel tijd en energie moet steken in het terugwinnen van deze verloren gezondheid of een verminderde kwaliteit van leven moet accepteren. 

Ik wil soms wel van de daken schreeuwen: 'Het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar. Pak die macht. Maak jouw Persoonlijk Leefstijlplan als je jouw geluk en gezondheid wilt versterken en behouden.'

Mijn groeipad

Ik heb duidelijke keuzes gemaakt voor volgend jaar. Ik wil mijn tijd, energie en geld investeren om mensen leider van hun gezondheid te maken. Om de kwaliteit van leven van duizenden mensen te vergroten. Hopelijk ook van jou. 

Om het overzichtelijk te maken heb ik dit groeipad gemaakt: 

Veel informatie blijf ik gratis verspreiden. Ik heb mijn nieuwsbrief, blogs, video’s, gratis webinars, podcast, diverse gratis E-books en gratis recepten op mijn website. Ik blijf deze gratis bibliotheek verder uitbreiden. Ik besteed anderhalve dag per week aan deze activiteiten. Een blog schrijven kost me bijvoorbeeld tussen de 5 en 8 uur, en het programma waarmee ik mails stuur kost me 750 euro per maand (want ja, in 2018 zullen 50.000 mensen iedere week mijn nieuwsbrief ontvangen, en deze adressen wil ik niet handmatig invoeren:). Daarnaast geef ik eenmaal per kwartaal – dus vier keer per jaar – een lezing of workshop voor niets. Het betreffen non-profit instellingen, van scholen, buurthuizen tot stichtingen. Het is mijn missie om iedereen te bereiken, wat ik met bovenstaande gratis diensten kan doen. 

 

Van 'waardeloos' naar 'waardevol'

Toch zijn bovenstaande diensten ‘waardeloos’, omdat ze gratis zijn. Ik kan er niet van leven of een bedrijf van runnen, dus mijn team betalen. Daarom is het noodzakelijk dat ik ‘waardevolle’ diensten ontwikkel om te kunnen bestaan. Want ik verdien geen geld aan advertenties en krijg geen subsidie of sponsoring. 

In mijn groeipad vind je deze 3 waardevolle diensten: 

 

* Boek Persoonlijk Leefstijlplan

Het boek laat je nadenken over zingeving en waarom je de dingen doet. Het biedt je naast veel kennis, 10 praktische leefstijlrichtlijnen en een systeem om alles in jouw unieke leefstijlplan te gieten. 

 

* Workshop Persoonlijk Leefstijlplan

Het paradepaardje van 2018. Het is mijn doel om 1000 mensen met deze dagworkshop te inspireren. Want er valt zoveel moois over de kracht van een gezonde leefstijl te vertellen én te ervaren. Op een mooie locatie maak jij samen met een groep jouw Persoonlijk Leefstijlplan. Er is muziek, een reader, interactie, een heerlijke OERlunch en een lach en een traan. Je krijgt inzicht in belangrijke verbanden tussen lichaam en geest, en tussen leefstijl en jouw lichaam. 

 

* Persoonlijk Leefstijlplan Programma

Een traject van 3 maanden waarin je door mij en mijn team wordt begeleid bij het integreren van jouw unieke leefstijlplan in het dagelijks leven. Er zijn live-dagen, wekelijkse video’s met verdieping, webinars en natuurlijk intensieve begeleiding. Je kunt alle vragen stellen in een besloten groep, je kunt jouw bloedwaarden – voor en na – laten bepalen en je krijgt op-maat-advies over waar je nu staat, en waar je heen moet.  

Actie geeft resultaat

 

Het is mijn doel om mensen met bovenstaande diensten te begeleiden naar meer energie, levensplezier en kwaliteit van leven. Maar ook vooral preventief ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leven hoog blijft. En dat is een uitdaging, want ons brein heeft de aanleg dat we meestal pas in actie komen als ze iets zijn verloren of dreigen kwijt te raken. 

 

Niets is wat het lijkt

Natuurlijk kom ik ook weerstand tegen. Niet iedereen is blij met mijn mening of diensten. Iedere week krijgen we wel een negatief mailtje in deze trant (onderstaande mail is van deze week):

"Nou, ik was echt fan van je omdat je de wereld gezonder wil maken maar als ik dan die belachelijke prijzen zie dan haak ik af, echt schandalig vind ik dat. Ik ben heel gezond bezig en dat blijf ik ook doen maar dan zonder jou. Het is zowiezo al bijna niet te betalen om gezond te eten, ik had niet verwacht dat jij daar nog zo een grote schep bovenop doet. Heel jammer."Dat vind ik vervelend, maar ik moet het niet groter maken dan het is (het brein richt zich meestal sterker op negatieve zaken dan op positieve). Want ik krijg wekelijks veel meer positieve berichten te horen. En als mensen het echt te bont maken, vraag ik ze of ze zich alsjeblieft van mijn nieuwsbrief willen uitschrijven. 


Of in de woorden van Paulo Coelho: 

If everybody loves you, something is wrong.

You can’t please everybody.

(Als iedereen je leuk vindt, doe je iets niet goed.

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.)

 

Toch lijken veel mensen een negatieve associatie met geld te hebben. Die had ik ook. Ik ben afgelopen jaar in gaan zien dat geld een ‘versterker’ is. Met slechte intenties kun je met geld meer slechte dingen doen (oorlog voeren, mensen omkopen). Als je goede intenties hebt kun je met geld juist meer goede dingen doen, bijvoorbeeld: 

- werkbladen over gezonde leefstijl voor het basisonderwijs maken 
- een Goed Nieuwsjournaal opzetten 
- een eigen opleiding ontwikkelen om ‘OERsterk Coach’ te worden, en een nationaal netwerk neer te zetten 

Ja, dat zijn inderdaad nog mijn ambities voor de toekomst. En tot die tijd lever ik veel waarde, en waarde heeft een prijs. Loop maar eens bij De Bijenkorf naar binnen waar je veel A-merken vindt. 

Mijn weg

 

Ik ben mijn hele leven al afwijkend. 
In 2007 hing ik mijn witte jas aan de wilgen. 
In 2012 startte ik mijn eigen uitgeverij en bracht mijn eerste boek OERsterk uit. 
In 2017 stop ik met mijn succesvolle praktijk, en kies ik er bewust voor om mensen te gaan helpen met hun Persoonlijk Leefstijlplan en mijn bedrijf OERsterk een A-merk te maken. 

Want de huidige mens wordt steeds ongezonder en ongelukkiger. Het onderhoud van gezondheid en geluk vraagt inspanning en toewijding. 

2018 is voor mij een vernieuwde start. Ik ga er vol voor om jou te helpen met mijn Persoonlijk Leefstijlplan. 

Dus ik bied je graag 3 opties om in jezelf te investeren:

 

Optie 1 =

zonder mij: Bestel mijn nieuwe boek, tot en met zondag 17 december onderteken ik hem persoonlijk voor je. 
Optie 2 =

met mij en 99 anderen: Kom naar mijn workshop Persoonlijk Leefstijlplan . De beste veiligheidspal om je goede voornemens te waarborgen :) 
Optie 3 =

in kleine groep met intensief contact: Neem deel aan mijn ‘Persoonlijk Leefstijlplan Programma’, en start op 20 januari met een fantastische groep aan een vernieuwend traject (nog 21 plekken). 

Ik heb enorm veel zin in het nieuwe jaar. Proost op de juiste keuzes die rust geven! 
Richard de Leth

 

Maak simpel je website Eigen site maken