De Natuurlijke Eet Leefwijzer

Waarom zijn wij zo bang voor vetten? 

Omdat je overal onterecht leert dat vetten gevaarlijk zijn. Van De Hartstichting (eet Becel Pro Activ), Unilever tot de diëtetiek leugen. Door een foutief onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys in de jaren zestig van de vorige eeuw, bestaat de mythe dat verzadigd vet aan de basis staat van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we door de suikerlobby minder vetten en meer koolhydraten gaan eten. En zijn we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ontstekingsziekten, obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker. 
 
Te hoog cholesterol? Durf wee gezonde vetten te eten en eet 500 gram groente per dag dat haal je cholesterol al met 1 punt naar beneden, je poept deze dan uit. Wat doet het middel statine met je lichaam? Statine zit ook bijv. in rode rijst. Er zijn genoeg natuurlijke cholesterol verlagers, maar start eerst bij je eetpatroon aan te passen, daar win je al een hoop mee.
 
Als men echter géén vet meer eet, ga je vanzelf meer koolhydraten eten. Deze worden in het lichaam bij de spijsvertering afgebroken tot de bouwstenen, glucose. Alle lichaamscellen hebben glucose nodig voor de energievoorziening. Echter de hoeveelheden die wij binnenkrijgen overschrijden deze behoefte ruimschoots. Hoe werkt het klik hier

Onze hersenen bestaan voor bijna 60% uit vet en door het consumeren van de juiste essentiële vetten reduceer je het risico op kanker, hart-en vaatziekten, allergieën, alzheimer, reuma, eczeem, depressie en nog veel meer.

Het woord vet zou eigenlijk vervangen moeten worden door ‘levensverlengende oliën’.  De onverzadigde vetten zijn goed voor ons. Onverzadigde vetten ( omega 3, 6, 9 en vetzuren) zijn gezonde vetten die onze huid en haren voeden, ons helpen gewicht te verliezen, ons immuunsysteem versterken, ontstekingen helpen voorkomen, de vitamine A, D, E en K absorberen en ons cholesterol verlagen door slechte vetten- de vetten waarvan je aderen dichtslibben af te breken. 

Belangrijk om te weten er is een verhouding tussen omega 6 en 3. Richard de Leth legt dat mooi uit. Hij ziet de omega 6 als brandhaarden, die brandhaarden moeten geblust worden door omega 3 de brandweermannetjes. Bij teveel aan omega 6 (bijv zonnebloemolie) en te weinig aan omega 3, kan er dus allerlei brandje ontstaan in je lichaam (ontstekingen). Ons voedingscentrum zet dus de piramide op de kop want lang is ons verteld en nog, dat plantaardige oliën de omega 6 dus, goed voor bijv. ons hart en vaten zijn. Zij hebben die verhoudingen met omega 3 omgedraaid, foutje bedankt! Meer weten klik hier. Omega 3 E book klik hier

Hoe weet je of jouw vetzuur balans goed zit? Klik hier

Het zijn de zogeheten fictionele vetten die het lichaam hard nodig heeft, omdat het ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit onze voeding moet komen. En essentiële vetzuren doen veel meer dan alleen maar je honger stillen! Ze zijn net als gezonde voeding – wondermiddelen op het gebied van verjonging. Gezonde vetten laten je mooier, strakker en gezonde uitzien. Ze  zijn dus een geweldig wapen in de strijd tegen overgewicht en rimpels.

Verzadigde vetten, waar we zo bang voor zijn gemaakt, hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen, daarom ook goed voor ons lichaam, maar niet te veel.

Nog even over het gevreesde kokosolie wat het klik hier.

Zo ziet u maar hoe minder wij ons met moeder natuur bemoeien, hoe beter het uiteindelijk voor ons is. Vraag maar aan de Eskimo’s. zij wonen in de (nu nog) grootste diepvries ter wereld, consumeren ongeveer anderhalve kilo vette vis per dag en hebben niet eens een bestaand woord in hun taal ‘hartaanval’ die kwaal komt daar gewoon niet voor.

Bronnen: Amber Albarda, Richard de Leth, Jesse van de Velde.

Maak simpel je website Eigen site maken