De Natuurlijke Eet Leefwijzer
Amber Albarda beantwoord een vraag van een van haar FB volgens, deze sluit mooi aan op deze rubriek.
 
Als antwoord op een gerichte vraag van wat je naast gezond eten, bewegen etc. etc. kunt suppleren om optimale gezondheid of in ieder geval vitaliteit na te streven. Of eigenlijk was de vraag: wat neem ikzelf qua vitaminen, mineralen etc? Goeie Vraag hier komt ‘ie (eindelijk ;-)):
 
Omdat gezond eten en leven de basis is en je niet met een hele pillenkast aan de slag wil, zijn er een paar basissupplementen die voor iedereen goed zijn. Een goede kwaliteit multivitamine en vit. C bijvoorbeeld, zou ik iedereen aanraden. Er wordt gezegd dat dit niet nodig is, maar wanneer de bodem zo is uitgeput dat de voedingsstoffen niet meer in je voeding terecht komen moet je wel. Je lijf heeft echt voedingstoffen nodig.
 
Verder, omdat vit. D cruciaal is voor een gezond immuunsysteem en de meeste mensen een tekort hebben is suppletie van deze vitamine in de winter ook aan te raden. Deze drie (multi, C en D) neem ik standaard jaar in jaar uit. Kies uiteraard voor goede kwaliteit, anders belast je je lijf onnodig. Een goede natuurlijk vit. C is camu camu poeder -bio te verkrijgen bij Pit&Pit of kant klaar in capsules van Royal Green- en de hooggedoseerde vit. D druppels van NOW Foods vind ik erg goed, net als die van Epigenar omdat daar ook vit. K bijzit. De nieuwe ster onder de supplementen.
 
En dan? Omdat ieder lijf anders is kun je hierna gaan kijken wat jouw lijf precies nodig heeft. Wat zijn jouw uitdagingen en heeft je lijf ondersteuning bij nodig? Veel stress of sport je veel? Dan is een goede magnesium onontbeerlijk. Ik neem zelf de nano-magnesium van The Health Factory, deze neemt het beste op. Weg krampen en je slaapt heerlijk. Last van je darmen? Eerst kijken wat je precies hebt, maar bij veel mensen is een kuurtje sporen-probiotica een goed idee. Als je last hebt van SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) heb je vaak last als je gewone probiotica neemt, maar niet van deze omdat het hele andere stammen zijn. Ik heb het over de probiotica van Prescript Assist (zijn ook op Better Health Event aanwezig, net als Bio-Kult trouwens, ook een zeer goed merk probiotica). Het klinkt een beetje gek om nog meer probiotica toe te voegen als je toch al een wildgroei hebt, maar het probleem is niet zozeer de hoeveelheid als wel de locatie. Ze zitten op de verkeerde plaats, dat is het probleem. Lekkende darm? L-Glutamine poeder, onontbeerlijk. Ik heb het allemaal een periode genomen om mijn darmen te laten herstellen. Nu doe ik alleen af en toe.
 
Wat ik wel weer iedere dag religieus neem en tot op mijn oude dag iedere dag zal nemen is een Omega-3 supplement. Iedere lichaamscel heeft het zo enorm hard nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen en afvalstoffen uit te scheiden, maar het zit eenvoudigweg niet in voldoende mate meer in onze voeding. Met de meeste vis die nu gekweekt wordt (veel minder Omega-3) en de plantaardige varianten waarvan je lijf maar een fractie goed kan converteren, hebben we al snel een tekort. Om niet te zeggen een enorme disbalans tussen de veel te royale hoeveelheden Omega-6 die er wél in onze voeding zitten. Er staat standaard een fles visolie op de ontbijttafel (dit proef je niet) en net als vroeger gaat er hier niemand naar school/werk zonder een lepeltje. Dit houd je cellen gezond en laaggradige ontstekingen buiten de deur. Kies -wederom- een goed merk uit. Capsules zijn doorgaans minder werkzaam, omdat er hitte bij het sealen van de capsule komt kijken. Je wilt ook als toevoeging geen zonnebloemolie hebben (want Omega-6 probeerde we nu juist te vermijden) en het gehalte DHA moet hoger zijn dan EPA. Een hele waslijst, ik neem zelf het merk dat ook in deze HealthBox zit, met name omdat zij er een vingerpriktest bij hebben waarbij je een eventueel tekort en de mate van disbalans precies kunt laten meten.
 
Verder heb ik in dit jaargetijde standaard een combinatie van de Doterra luchtwegolie Breathe in de diffuser gemixed met de On Guard, de immuunbooster. Dit smeer ik ook onder de voetjes van mijn kinderen als ik snotneuzen zie verschijnen. Werkt als een trein. En.. dat is het eigenlijk. Klinkt als een hele waslijst, maar omdat het zo in m'n systeem zit merk ik het eigenlijk niet meer. En zo blijft iedereen hier eigenlijk lekker gezond, zelfs in (te) drukke tijden.
 
Nogmaals, ieder lijf is anders, dus wellicht heb jij wel andere specifieke zaken die je nodig hebt. Er zijn er zoveel! Ik vond zelf dat met deze basis de opname van al het andere verbeterde en je daardoor minder nodig hebt. Oh, en om maar meteen een vraag voor te zijn die er de vorige keer op werd gesteld: ja, gezond eten is bij mij een aardige kostenpost. Interesseert me geen bal. Dat heb ik er sinds ik uit mijn auto-immuunaandoening-dal ben geklauterd zó graag voor over; het is maar waar je je prioriteiten legt. 
 
Amber Albarda .
Maak simpel je website Eigen site maken