De Natuurlijke Eet Leefwijzer

Een tekort aan vitamine D3 is te bepalen via het bloed. Maar een eenvoudige test is: druk met de wijsvinger op het borstbeen. Indien het pijn doet is dit een aanwijzing voor een tekort. Bot en spierpijnen, die lijken op fibromyalgie, kunnen een aanwijzing zijn voor een vitamine D tekort.

 

In de menopauze zien we regelmatig botontkalking bij vrouwen, wat met vitamine D3 400 IU opgevangen wordt. Bij voldoende vitamine D3 is het niet nodig veel kalk (max. 800 mg/dag) in te nemen (4).

 

Mogelijke gevolgen van vitamine D deficiëntie (= tekort)

A. Osteoporose
Onvoldoende vitamine D veroorzaakt verminderde opname van calcium, stijging van parathyroid hormoon en toename van de botontkalking, doordat het PTH de kalk uit de botten haalt.

 

B. Verhoging van de weerstand tegen infectieziekten.
Een voldoende vitamine D beschermt tegen griep en vele andere infectieziekten.
John J Cannel van de vitamine D council beveelt een vitamine D spiegel aan van 125nmol/ltr, zeker als een vogelgriep epidemie dreigt.

 

C. Kanker
De kenmerken van kankercellen zijn dat het niet gespecialiseerde en snel groeiende cellen zijn. Ze bezitten veel VDR (=vitamine D receptoren). Dit geldt voor de borst-, long-, colon- (dikke darm), bot- en huid-kankers (melanoma). Het blijkt dat de toediening van calcitriol of vitamine D3 een remmende werking uitoefent op de proliferatie van kankercellen. Daarom, onderschat een tekort aan vitamine D niet. Vitamine D in de wintermaanden klik hier

Dr. Gert E. Schuitemaker over vitamine D klik hier.

Maak simpel je website Eigen site maken