Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Je lichaam kan het alleen in de zomermaanden als de zonkracht sterk genoeg is zelf aanmaken. Veel mensen hebben daarom in de herfst en winter een (te) lage vitamine D-waarde. Dit kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben. Een probleem waar bijna heel Nederland mee kampt. 

Functies van vitamine D

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon. Je kunt het namelijk zelf aanmaken. Vitamine D heeft veel verschillende functies, maar de bekendste functie is het onder controle houden van de calciumhuishouding. Vitamine D verbetert de opname van calcium uit de darm en heeft een positief effect op de botten en tanden. 
 
Verder reguleert vitamine D het immuunsysteem, en beschermt het dit systeem tegen overactiviteit. Het is essentieel bij de productie van eiwitten (proteïnen, enzymen en peptiden) en voor een goede spierfunctie. Maar de laatste jaren komt er ook steeds meer bewijs dat vitamine D de groei van kankercellen kan remmen. Uitgebreiden leesinformatie over dit artikel klik hier